Skutskär 2017 - Sweden
Skutskär 2017 - Sweden
Konstnär om integration: ”Vi har samma känslor oavsett kultur”
Han ägnar all sin konst åt att spegla integration i Sverige. Nu har han fått ett pris för sitt arbete.
Bromölla • Publicerad 16 april 2021
På Malmö arab film festival den 10 april belönades Maher Abdel Aziz, Bromölla, med ”Film Centrum Syd Award”. Priset gav honom 30 000 kronor till kortfilmen ”A flat for rent".
All Aziz konst speglar integration i Sverige. Så även filmen han ska spela in. En film om likheter mellan oss människor vad gäller känslor, oavsett andra olikheter.
– Vi har samma känslor oavsett kultur.
Filmen handlar om att någon ska hyra en lägenhet. Maher Abdel Aziz planerar för att börja spela in till sommaren.
– Integration handlar ofta om mat. Men jag vet inte vem du är, bara för att jag vet vad du äter. De som skapar kulturen är också de som skapar vårt medvetande och undermedvetna.
Han har valt ut 35 olika välkända personer från sju olika kulturer som bor eller har bott i Sverige. De har bland annat syrisk, afghansk, iransk och svensk bakgrund.
Från Sverige har han till exempel valt Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Alfred Nobel, Greta Garbo och Olof Palme.
– Jag kommer själv från Palestina. Mahmoud Darwish är en välkänd poet därifrån. Men om man frågar en svensk så vet de inte vem han är.
– Samma sak om du frågar någon från Palestina om vem Greta Garbo är, så vet de inte det.
Här har Maher Abdel Aziz hittat en brist i integrationsprocessen. Vi vet ofta mer om mat från olika kulturer än själva kulturen.
– Vi känner inte varandra så bra. Men om vi vill lära känna varandra i ett multikulturellt samhälle, så måste vi lära känna de personer som har spelat viktiga roller i våra kulturella liv.
– Om jag vet något om de människorna som har skapat din kultur, så blir det lättare att lära känna dig, säger Maher Abdel Aziz.

Resource: https://mosaik.kristianstadsbladet.se/nyheter/konstnar-om-integration-vi-har-samma-kanslor-oavsett-kultur-efb9b959/
Utställningar i Enköpings nya konstrum
2018-10-12 . Gunilla Edström
KONST Den palestinsk-syriske konstnären Maher Abdel Aziz ställer ut i Konstrum Drott i gamla postlokalen.
Maher Abdel Aziz ärkonstnär, fotograf och filmskapare. Han föddes i Damaskus 1968 och har en doktorsexamen i konst. Maher kom till Sverige 2013. Sedan april i år arbetar han i Enköping inom projektet ”Kulturverkstad Tingshuset”, och leder kurser i bland annat filmskapande och måleri för bland annat SFI-grupper.
Han ställer nu ut på Konstrum Drott (gamla posten). Konstrummet invigdes i maj i år och Mahers utställning blir den andra. En tanke med Konstrum Drott är att underlätta för nyanlända konstnärer att komma in på den svenska konstscenen.
Utställningen heter Adrenalin och Porträtt. Adrenalin har motiv med hästar och har visats i Boden 2016. Hästarna hade han sett tillsammans med en kompis på Bodentravet och blivit fascinerad av deras kraft och energi. Men egentligen handlar det inte om hästarna utan om adrenalinet som flödar på travbanan, berättar utställnings informationen.
Maher Abdel Aziz porträtt visar kända kulturpersonligheter – författare, skådespelare och filmmakare från mellanöstern och Sverige. Genom sin utställning vill Maher Abdel Aziz sprida kunskap om länder och kulturer och bidra till integration.
Maher gör tavlor av trav
Travsporten är ett av motiven när Maher AbdEl Aziz ställer ut sina tavlor på Konstrum Drott, måndag den 8 oktober.
27 sep 2018  Erik Hjärtberg
Utställning på Drottninggatan "Adrenalin och Porträtt" är namnet på utställningen. Vernissage är måndagen den 8 oktober klockan 10.00 till 12.00. Platsen är Konstrum Drott, Drottninggatan 44, i samma lokaler som Jobb Centrum. Inträdet är gratis.
Maher Abdul Aziz har samma dag visning av sin dokumentärfilm "Väntan", som visas på Enköpings bibliotek klockan 18. Dokumentären är delvis självbiografisk och handlar om flykten från krigets Syrien och hur det är att komma till Europa som flykting. Filmen belyser de svårigheter som den nya invandrarna ställs inför medan de försöker att integrera sig i sina nya samhällen. Efter filmer blir det samtal och möjlighet att ställa frågor till Maher Abdel Aziz.


Färger, Art Exhibition, Maher Abdel Aziz
PUBLICERAD 23 MAY 2017
En koloristisk kaskad med motiv från hästar i rörelse och porträtt av kända personer. Maher Abdel Aziz med konstnärlig utbildning från Syrien, Dubai och senast USA har i Sverige bland annat visat sina stora tavlor av hästar i rörelse på Bodentravet, gjort kortfilm om väntan, fotograferat och målat porträtt. Nu visar han tavlor och skulpturer och porträtt av bl.a. Ingmar Bergman och Ingrid Bergman.

Svensk travsport inspirerar
Maher AbdEl Aziz
PUBLICERAD 7 APRIL 2017
Svensk travsport har inspirerat den syriske konstnären och filmskaparen Maher Abdul Aziz som ställer ut målningar och visar film på Ifö Center Exhibit. Vernissage hålls den 7/4 då konstnären också kommer att vara på plats och föreläsa om sin konst. Konstföreningen är en av 20 som deltar i riksförbundet Sveriges Konstföreningar landsomfattande projekt Konsten att mötas som ger konstföreningarna möjlighet att möta och ställa ut nyanlända och utlandsfödda konstnärer.
Teresa Holmberg från konstföreningen berättar mer om konstnären:
– Konstföreningen Ifö Center Exhibit arbetar med den syriske konstnären och filmskaparen Maher Abdul Aziz. Han är utbildad i Dubai, Damaskus och Chicago. 2013 tvingades han fly Syrien och fann en fristad i Sverige. Mötet med det nya landet har inspirerat Aziz’s utställning “Adrenaline” och hans film “Väntan”. Utställningen låter oss se de för honom exotiska tävlingshästarna i svensk hästsport genom konstnärens öga. Kraften och rörelsen i de stora målningarna är enorm.
Vernissage hålls 7/4, konstnären är på plats och föreläser kl ett. Berättelsens språk anpassas efter besökarna och kan ges på både engelska, svenska och arabiska. I anslutning till utställningen visar vi därefter Aziz’s film “Väntan” kl två. Filmen är delvis självbiografisk och utgår från en fars väntan på att – kanske eller kanske inte – få återförenas med sina döttrar. Han väntar och betraktar det nya landet som tagit emot honom. Skildringen är på en gång poetisk, lågmäld och kraftfull. Flashbacks från krigets explosioner och våndan över döttrarnas livsfarliga situation långt bortanför faderns räckhåll varvas med filosoferande kring vardagen, det nya landet och kampen för att hålla ihop som människa i en omänsklig situation.
Plats: Ifö Center Konsthall (i Sparbankshallen, Bromölla). “Väntan” är talad på arabiska och textad på svenska.
Resourcehttps://sverigeskonstforeningar.nu/virveln/2018/03/27/2257/​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
Konst för hjälp till flyktingläger
PUBLICERAD 3 OKTOBER 2016
Just nu hänger utställningen ”Adrenalin” på Bodentravet. Och det är en erfaren konstnär från Syrien som fastnat för hästarnas energi.
Det var känslan av kraft och energi som fångade honom när han för första gången besökte Bodentravet.
– Det var en fantastisk känsla när jag var så nära banan för första gången. Jag kunde höra hästarnas andetag och ljudet av deras deras hovar mot marken. Men när jag började måla glömde jag faktiskt allt och jag gav mig hän åt mina känslor. Jag glömde hur jag vanligtvis tänker om hästar. Därför kan du se på mina bilder att en del hästar har olika och kanske konstiga färger och former, säger Maher Abdul Aziz.
Sökte tystnaden
Maher Abdul Aziz kommer från Syrien. Han har arbetat som fotograf och redigerare på TV kanalen al Jazeera i Damaskus där han också studerade konst. Och har tagit doktorsexamen i fine arts i New York och studerat film i Dubai.
Han kom till Sverige som flykting och han har fått sitt uppehållstillstånd. Han sökte tystnaden och bodde två år i Harads. Nu bor han i Boden.
Och att måla hästars energi är bara en liten del. Han konstnärskap sträcker sig vidare till foto, skulptur och film. Filmen ”The Wait” (Väntan) spelas på filmfestivaler och handlar om situationen att vara just flykting. Filmen har visats på olika filmfestivaler de senaste åren.
Hjälp till flyktingläger
Trots att utställningen handlar om hästars energi så har han inte glömt sina landsmän.
– Det här projektet har jag gjort för att hjälpa flyktinglägren i Jordanien som kallas Al zaatari.  Där är det är fullt av syriska familjer – omkring 40 000.
Och det finns en tanke med att hänga utställningen just på Bodentravet. Hädanefter vill han bara visa sin konst på mer publika platser.
– Jag har jobbat på Havremagasinet, och jag upptäckte att det är en cirka 400 personer som kommer dit, igen och igen. Och jag tänkte: men alla andra 27 000 bodensare då? Konsthallar har en tendens att ha en ganska snäv publik.



Adrenalinstinn utställning på travet
PUBLICERAD 14 SEPTEMBER 2016 - Maria Sjölund
För första gången ska en konstutställning äga rum på Bodentravet.
Enligt konstnären, Maher Abdul Aziz handlar det inte om hästarna själva utan snarare adrenalinet som flödar på travbanan och utställningen heter också just ”Adrenalin”
Utställningen innefattar 12 tavlor och varför konstnären väljer att ställa ut just där kommenterar han så här:
– Om inte folket kan komma till konsten så kan konsten komma till folket.
Under de senaste 4 åren har överskottet från Mahers olika projekt gått till Al zaatari som är ett flyktingläger i Jordanien, och så kommer även inkomsterna från denna utställning göra.
– Jag vill med den här utställningen inspirera andra konstnärer till att skapa för att hjälpa andra, säger Maher.
Maher Abdul Aziz är en palestinsk syrisk konstnär, skulptör, fotograf och filmskapare. Han föddes i Damaskus 1968, och har en doktorsexamen i konst. Han har också deltagit i flera individuella och kollektiva konstutställningar runt om i världen. Sedan 1997 jobbar Maher som konstpedagog och filmskapare. 2013 flyttade han till Sverige.
Resource :​​​​​​​ https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/adrenalinstinn-utstallning-pa-travet​​​​​​​​​​​​​​
Utställning på travet ska hjälpa syriska krigsoffer

Publicerat tisdag 13 september 2016  Anton Bennebrant, P4Norrbotten
Konstnären Maher Abdul Aziz vill med en ny utställning vid Bodentravet hjälpa offren för kriget i Syrien.
Konstnären Maher Abdul Aziz ställer ut målningar på Bodentravet i helgen. Och de pengar han samlar in genom försäljning skänker han till sina syriska landsmän på flykt i Jordanien.
Till utställning har han skapat verk som ligger nära utställningsplatsen - kraftfulla, färgstarka travhästar fångade mitt i steget.
– Det handlar inte om hästarna, utan om energin de förmedlar, säger den syrisk-palestinske konstnären Maher Abdul Aziz i Boden till P4 Norrbotten – och tillägger att han inte kan stoppa kriget – men att han vill göra vad han kan för att hjälpa offren.
Anton Bennebrant, P4Norrbotten


"Vad som gör en konstnär till en konstnär är hans medmänsklighet"
BODEN Genom att utställningen ”Adrenalin” ska konstnären hjälpa ett flyktingläger i Jordanien.
”Det är mer än viktigt att hjälpa till.”
2016-09-08 - Nellie Andersson

Maher Abdul Aziz kommer från Syrien och har bott i bland annat huvudstaden Damaskus och i New York. För tre år sedan kom han till Norrbotten och har sedan en tid tillbaka varit bosatt i Boden. Maher Abdul Aziz har studerat konst i sitt hemland och haft olika utställningar över hela världen. Den här gången kommer hans tavlor att visas på Bodentravet, där han blev inspirerad att måla dem.
– Jag följde med en vän till travbanan och det var första gången jag såg hästar på det här sättet på nära håll.
– Man kände hovslagen i marken, hörde hästarnas andetag och det var en sådan energi.
Det var där och då som Maher Abdul Aziz bestämde sig för att göra konst av det han såg. Han gjorde några snabba skisser, som sedan blev grunden till några av tavlorna som just nu står i hans vardagsrum. Utställningen kommer att heta Adrenalin, och det är just energin på travbanan han vill spegla mer än hästarna i sig, allt för en god sak.
– Jag är inte här för att bevisa någonting. Jag vill samla in så mycket pengar som möjligt till Al zaatari som är ett flyktingläger i Jordanien.
Konstnären har under fyra år donerat allt överskott från olika konstprojekt till flyktinglägret. Nu hoppas han att norrbottningarna ska gilla hans tavlor så att han kan hjälpa så många som möjligt.
– Det är mer än viktigt att hjälpa till, säger Maher Abdul Aziz och fortsätter:
– Vad som gör en konstnär till en konstnär är hans medmänsklighet.
Utställningen kommer att pågå mellan 16-18 september.
Back to Top